Живата вода

Село Боснек се намира близо до Витоша и е известно с намерените останки от тракийска могила и римски монети. Селото привлича хората преди всичко с извора Живата вода, чиято лековита вода извира от каменна скулптура на змейска глава. За извора не се знае кога е открит нито кой го е открил. Водата там не тече постоянно и легендата гласи, че ако пред змея застане неправеден човек, водата спира да тече.
Според друга легенда там някога е имало езеро, обитавано от воден бик, който напада и убива добитъка на хората. Когато хората решават да се отърват от бика, слагат остриета на роговете на животните си и така бика бива ранен. Той влиза във водата на езерото и почервенява от кръвта, а после водата изчезва. Преданието гласи, че при всяко обръщане на бика в земята под езерото, той спира и пуска водата.
 Каменнета чешма се споменава още през XVII век в пътеписите на османския пътешественик Евлия Челеби, който нарекъл извора Чешмата на Щастието. Изворът и до днес събира хиляди хора, които вярват в силата на Живата вода и нейната лековита сила.

Близо до каменната чешма има малка пещера , чийто вход е само метър висок.
В предверието на пещерата има камък с икона на Богородица. Пещерата също носи името „Живата вода“. Хората разказват, че откакто иконата се появила в пещерата, животът се подобрил за всички в селото.

Коментари