Църквата "Св. Петка", гр. Брезник

   Сгушена под лесопарк Бърдото, средновековната черква „Св. Петка – Параскева”, радва  брезенчани близо 500 г. Всяка част от храма, всеки камък в двора, нашепват по една легенда. Тук мирно съжителстват исляма и хростиянството - в двора на храма са пренесени части от разрушената турска джамия след Освобождението.

   За предците ни светицата е била „Богомолителница Мати Петка”, защото на нейната сила и защита са разчитали при природни бедствия и нападения от разбойници. Според старите прeписки в 1804 г., в Брезник, идва Кара Фейз, прочут кърджалия съподвижник на Осман Пазваноглу и разрушава всички църкви и манастири в Брезник и околността му. За това свое деяние е наказан свише, децата му се разболяват тежко. Кара Фейз сънува Св. Арахангел Михаил, който му казва, че е наказан за разрушените черкви и манастири. Заръчал му да отведе децата в манастира Св. Арахангел Михаил под Црънча планина. Монасите лекували децата с молитви, хляб и вода от близкото изворче в продължение на два месеца. Чудото става - децата оздравяват. Това смекчава сърцето на прочутия кърджалия и той разрешава в 1818 г. да бъде издигната черквата Св. Петка. В същото време нарежда да бъде поставена мраморна плоча на арабски език в негова възхвала, че той е издигнал храма. Плочата е поставена на централно място върху иконостаса.  
   Иконите са на майстори от Самоковската школа.
   Върху първия ред на иконостаса има скромен надпис на поп Кръстю и протопоп Павел – това са ктиторите по чието време е въздигнат храма.
Черквата е уникална и с втория си иконостас, който разделя мъжкото от женското отделение. 
   И днес идват хора с проблеми и намират изцеление и утеха, покланят се на частицата от мощите на светицата, но тя помага на хора, които истински вярват, които познават прошката и любовта към ближния.

Коментари