Минерален извор Желязна вода, гр. Брезник

Минералният извор Желязна вода се намира в местността Бърдото, град Брезник. Минералната вода на извора се състои от 23 съставки. Тя действа благоприятно на човешкия организъм и дори се използва за лечение на някои болести. По-късно е установено, че помага и при лечение на болни животни. Минералната вода от извора Желязна вода е единствена по рода си в България.
Тя е достоен конкурент на Карлови Вари. Сулфатните йони в нея са около два пъти повече, отколкото в прочутата чешка вода. Нашенската по качества съперничи на водите в известните курорти Пираварт в Австрия, Арттейхо в Испания, Левико в Италия, Авейрон във Франция и др.
Това, което има тя, а другите води нямат, е наличието на железни йони, на разтворимо двувалентно желязо, което не само че е полезно, но е необходимо при някои видове анемии. Оказва положително влияние при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Богата на железни йони, на калций и магнезий, тя има и противовъзпалително действие върху кожата. Подходяща е за питейно лечение и профилактика при: анемии, възстановяващи се болни, състояния с увеличени потребности (бременни жени, подрастващи), притежава и диуретично действие.



Сканирайте QR кода, за да видите маршрута от гр. София и гр. Перник до град Брезник. 


                             



Коментари