Подземен минен музей Перник и легендата за Св. Иван Рилски

Историята на съвременния Перник като индустриално сърце на България започва на това място, където през 1891 г. е открит първият подземен рудник "Старите рудници", който е работил до 1966г.
Музеят е разположен в две от запазените галерии на "Старите рудници". Те са с обща дължина 630 м. Обособени са 30 експозиционни ниши, които проследяват историята на въгледобива за повече от един век.



Легендата за св. Иван Рилски – св. Иван Рилски се явява в съня на един човек, посочва това място и казва: "Отидете и започнете да копаете. Там ще откриете черно злато". 
Години по-късно, когато рудникът вече работи, група миньори са затрупани при срутване на земния пласт. Легендата разказва, че в този момент, когато те очакват смъртта, се появява човек, облечен в бяло, който носи в ръката си светилник, и ги извежда. Човекът, който е сънувал "черното злато", казва: "Аз го познах. Това е св. Иван Рилски, който дойде да ни спаси". Оттогава миньорите вярват, че св. Иван Рилски е техният небесен покровител. В някои рудници е имало подземни параклиси. 
От март 2012г в Подземния минен музей има иконостас на Св. Иван Рилски.





Коментари