Крепостта "Кракра"

Средновековната пернишка крепост "Кракра" е разположена в югозападната част на Перник. Запазените останки очертават многоъгълна крепост, за която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг. Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VІ – V в. пр. н. е.

В началото на ХІ век владетел на крепостта и селището Перник е боляринът от прабългарски род Кракра. Пернишката крепост придобива международна известност, когато военните действия между България и Византия се преместват в западните български земи. Византийският хронист Скилица е описал борбата на българите, водени от Кракра, срещу византийския император Василий ІІ. Крепостта издържа на яростните обсади през 1004 и 1016 г. Впоследствие е завладяна последна и през византийското владичество запазва стратегическото си значение.

Освен запазените основи на жилищни сгради, посетителите могат да различат и основите на три християнски храма – кръстокуполната черква, голяма трикорабна базилика и една от малкото известни двуетажни припортни черкви-гробници. Тук археолозите откриват и сребърен печат на цар Петър – единственият намерен досега сребърен печат на владетел от това време. Според легендата именно тук царят е прекарал известно време на път за срещата си със Свети Иван Рилски.

Коментари